Desetina mozku
A to víte, že... teda... jasně, že to víte!
Přepis pořízen nástrojem Přepisovatel.
00:00:00,690 Pití alkoholu je pro nás míněno pro náš civilizační okruh úplně normální věc, bohužel.
00:00:15,570 A kvůli tomu, jak je alkohol a jeho požívání rozšířeno.
00:00:21,680 Tak taky máme spoustu alkoholických průpovídek a pověstí a mýtů, které se vážou k požívání alkoholu.
00:00:32,810 Člověk by si myslel, že tím, jak se v naší kultuře pije mnoho, takže lidé budou vědět, co vlastně dělají.
00:00:42,220 A že si o alkoholu taky něco zjistí, ale to, co od lidí slýcháte o alkoholu nesvědčí moc o tom, že by mu rozuměli.
00:00:52,350 Tak třeba za prvé: alkohol vás nezahřeje! To, co udělá alkohol, je, že vám rozšíří cévy, tím trošku poklesne krevní tlak, ale hlavně se do nervových zakončení, která jsou u povrchu kůže, dostane teplá krev zevnitř.
00:01:13,540 Takže nervové receptory hlásí, že vám je teplo.
00:01:18,050 Ve skutečnosti se ale ochlazujete, protože tím, jak se krev dostává k povrchu těla, tak se ochlazuje a vaše tělesná teplota klesá, což je pro alkoholiky velmi nebezpečné. Hlavně v zimě, protože v opilosti mají dojem, že jim je teplo a jsou schopni usnout klidně na mrazu. A než přijdou na to, že jim je vlastně zima, tak už je pozdě.
00:01:46,630 Z biologického a fyziologického hlediska je úplně jedno, jestli pijete nejdřív víno a pak pivo, nebo nejdřív pivo a pak víno, nebo jestli dáte kořalku na začátek, nebo jestli dáte kořalku na konec.
00:02:04,780 Zdunění budete pokaždé stejně a alkohol na vás bude mít vždycky stejný vliv. Jenom ten průběh opilosti se vám bude zdát jiný, ale výsledek bude vždycky stejný.
00:02:18,910 Jedna z mála věcí, která se o alkoholu traduje správně, je ta, že když dlouho pijete, tak je dobré předtím a přitom hodně jíst.
00:02:31,300 A když říkám jíst, tak nemyslím nějaký zelený salát. Ideální je hodně bílkovin a hodně tuků.
00:02:41,290 A pokud možno žádné cukry. Dejte si vajíčka, dejte si lososa, nebo si dejte pořádný flák masa. Pokud možno míň solte: sůl zadržuje tekutiny a to není moc dobře.
00:02:56,970 Když budete jíst sladkosti, tak cukr se velmi rychle tráví a alkohol, který s ním konzumujete, se rychle vstřebá do krve. Zároveň, když budete jíst sladkosti, bude vám krevní cukr lítat nahoru a dolů a velmi pravděpodobně po té alkoholové jízdě skončíte někde ve fastfoodu a budete jíst, až se z vás bude kouřit.
00:03:23,030 Ale na druhou stranu bílkoviny, tuky a vláknina zpomalují vstřebávání alkoholu a zároveň dodávají vitamíny a minerály, které alkohol vyčerpává. Nedávejte si před pitím ani kafe, zrychlilo by vám metabolismus a alkohol by na vás působil mnohem rychleji a vy se, aspoň doufám, nejdete na takový večírek rychle ožrat a zbořit. Vy si jdete užít pomalé
00:03:52,480 Popíjení, pomalé opíjení se a dostávání se do nálady. A když nechcete mít druhý den kocovinu jak prase,
00:04:02,410 Tak během alkoholové jízdy hodně pijte.
00:04:06,550 Míněno čistou vodu.
00:04:09,220 Protože hlavní důvod, proč vám druhý den tepe hlava, jako kdyby vám tam 1000 kováříčků bušilo na kovadlinky je ten, že nemáte dostatek vody. A když už se ráno probudíte a bude vám blbě a budete si vyčítat, co jste toho zase vypili
00:04:29,630 A budete si říkat "proboha! Teďka mi zase umřelo tolik mozkových buněk!"
00:04:35,800 Tak buďte v klidu, po jrdné jízdě vám mozkové buňky moc neumřou.
00:04:42,480 Alkohol ale přesto vede k umírání mozkových buněk, ale trochu nepřímo. Zaprvé u chronických alkoholiků, jejichž mozek se na účinky alkoholu už adaptoval,
00:04:56,220 Tak může náhlé vysazení alkoholu způsobit excitotoxicitu, která vede k buněčné smrti mnoha nervových buněk. To je abstinenční syndrom a delirium tremens... A za druhé u alkoholiků, kteří dostávají většinu svých kalorií z alkoholu, tak nastává nedostatek vitamínů B1, neboli thiaminu.
00:05:23,750 A ten způsobuje Korsakovův syndrom - a ten je už výsledkem změn v mozku, způsobených právě tím nedostatkem vitamínu B1.
00:05:35,620 A až někde narazíte na absint a budete se radovat, že pijete zakázané pití,
00:05:43,670 Tak vězte, že absint je povolený už poměrně dost dlouho, to zaprvé.
00:05:51,210 Zadruhé do sklenky s absintem si nikdy nenechte kapat zapálený cukr. Je to naprostá pitomost. Takhle se absint nikdy nepil a pít se takhle nemá. A za 3 vězte, že vás ani sebevětší množství absintu nepřivodí do takového stavu, kdy by u vás nastaly halucinace. Absint je docela obyčejný alkoholický nápoj (obyčejný říkám v uvozovkách) a
00:06:21,390 Není nijak nebezpečnější než jiný nápoj, který má stejné procento alkoholu.
00:06:28,300 Pravda je, že v absintu je výtažek z pelyňku a ten obsahuje neurotoxický jed thujon a to jen při předávkování způsobuje křeče, ale je ho tam tak málo, že než se projeví, tak se mnohem dřív opijete do bezvědomí.
00:06:46,330 A halucinace nebyly pozorovány.
00:06:50,360 A velmi pravděpodobně jde o dezinformaci, kterou záměrně rozšířili výrobci vína.
00:07:00,950 Protože jim levný absint bral jejich klienty.
00:07:07,740 Takže v roce 1908
00:07:11,010 Na nátlak výrobců vína zakázalo Švýcarsko výrobu a konzumaci absintu se smyšlenou záminkou, že je jedovatý a způsobuje poškození mozku a halucinace a tak dále.
00:07:27,870 Ale důvodem bylo to, že byl lacinější při vyšším obsahu alkoholu.
00:07:34,220 A tak mu pijáci, kteří měli hluboko do kapsy, dávali přednost proti vínu. Takže všechny ty řeči o ušlechtilém vínu a o špatné kořalce.
00:07:46,750 Mají svůj prapočátek tady.
00:07:50,290 A tenhleten spor prohrál absint a prohrála svým zákazem na několik desítek let - přitom úplně zbytečně!
Revoluce nevznikají samy od sebe; vždy je pohání někdo, kdo si usmyslel, že je potřeba změnit svět, a že to udělá. Revoluce nedělá lid, ale fanatismus a omezenost chytrých lidí. Ta největší sice proběhla před stopěti lety, ale málokdo dnes ví, jak k ní došlo a proč. Hlavně z toho důvodu, že sedmdesát let ji popisovali ti, kteří v ní zvítězili, a popisovali ji jako nevyhnutelný jev, ke kterému muselo dojít. To, co nás ve škole o ní učili, můžete z valné většiny zahodit - ale přesto tu historii musíme znát, protože možná není tak úplně historií.
Prameny + doporučení autoři a autorky: Zubov, Pipes, Applebaum, Mitrofanov, Volkogonov, ...
Z dokumentárního cyklu "marketingová rada nad kočičí zlato!"
Protože pravá strana je ta pravá, ne? Je to tradiční hodnota...
Když nemáte ajdam třicítku, dejte aspoň návnadu na hlodavce!
Nemůže to být špatný člověk, půjčil jsem mu bůra!
Pak nemají být neustále nasrané a tak jako obecně nevrlé...
Takový Jánošík, akorát že s houslema. Takových je český národní mýtus plný.