1 00:00:03,560 --> 00:00:19,970 Bývaly doby, kdy se v českých zemích běžně jedly žáby. Dneska už tomu tak není. Tuhle kulinární specialitu máme spojenou spíš s Francií, takže málokdo si v Čechách ještě pamatuje, jak se správně vaří žába. 2 00:00:19,970 --> 00:00:47,390 Totiž všichni dobře víme, že když žábu hodíte do hrnce s vařící vodou, tak z ní vyskočí, ovšem pokud ji hodíte do hrnce s vodou studenou a tu pak pomalu ohříváte, tak si žába stále říká "to je dobrý, to je dobrý", až nakonec teplota překročí kritickou mez a milá žába se uvaří, i když si do poslední chvíle myslela, že "to bude dobrý". 3 00:00:47,420 --> 00:01:03,000 Tenhleten příběh používají lidé tehdy, když chtějí ilustrovat stav nějakého postupného utahování šroubů a zhoršování podmínek, kterých si za normálních okolností téměř nevšimnete, až najednou koukáte a je vlastně zle. 4 00:01:03,090 --> 00:01:14,950 Akorát, že se to přesně takhle nestane. Když začne růst teplota, tak se žába snaží vyskočit ven. A čím vyšší ta teplota je, tak tím víc se snaží uniknout.  5 00:01:14,950 --> 00:01:26,500 A pokud žábu hodíte do hrnce s vařící vodou, tak prostě umře. Opaří se a zemře. Takže rčení je to samozřejmě krásné, akorát přesně naopak.